Sveriges arbetsgivare tror att efterfrågan på varor och tjänster kommer att minska under 2024 – men är försiktigt positiva inför 2025. Det visar arbetsförmedlingens nya prognos.
Behovet av utbildad kompetens består och många arbetsgivare väljer därför att hamstra personal i väntan på bättre tider.
Lönebidrag kan vara en möjlighet när det finns behov av anpassning av arbetet då du anställer en person som har en funktionsnedsättning eller ohälsa som påverkar arbetsförmågan. Vi utreder, bedömer och fattar beslut om lönebidrag är aktuellt utifrån behovet av anpassning i förhållande till det aktuella arbetet och arbetsplatsens förutsättningar.
Lönebidrag är ett ekonomiskt bidrag till arbetsgivarens lönekostnader när arbetsgivare anställer någon med funktionsnedsättning eller ohälsa. Det är en kompensation för nedsatt arbetsförmåga på grund av till exempel nedsatt rörelseförmåga eller psykisk ohälsa. Ibland kallas lönebidrag för lönebidragsanställning vilket inte är korrekt då lönebidrag inte är en anställningsform.
Det finns tre former av lönebidrag:
Nivån på lönebidraget påverkas av lönekostnaden och arbetsförmågan hos den du vill anställa. Tillsammans med er gör vi en bedömning av personens arbetsförmåga. Du kan få bidrag för den del av lönekostnaden som inte är högre än en bruttolön på 20 000 kronor per månad för heltid. Det finns även möjlighet för dig att få ett utvecklingsbidrag för utvecklingsinsatser.
Det första beslutet om lönebidrag kan innefatta en bidragsperiod på högst ett år. Om den anställde har fortsatt behov av anpassning kan beslut tas om ytterligare period med bidrag.
Du skickar in en intresseanmälan för att anställa med stöd. Ange om du redan har kontakt med en kandidat som du vill anställa. Vilket stöd som kan bli aktuellt beror på den arbetssökandes behov.
Gör en intresseanmälan för att anställa med stöd
Vi tar emot din intresseanmälan och en bekräftelse skickas till den kontaktperson du angett. Vi kontaktar dig inom tre arbetsdagar för att stämma av uppgifterna i din intresseanmälan samt ge information om den fortsatta processen.
De utreder vilket stöd som är lämpligt och det påverkas av den arbetssökandes behov och möjligheter i det aktuella arbetet. Om lönebidrag i någon form är aktuellt så bokar vi tid för ett möte där vi gör en arbetsanalys och skriver en överenskommelse om vilka anpassningar som ska ske och upprättar ett beslutsunderlag.
De kontaktar dig några månader efter beslutet om lönebidrag och gör en uppföljning av hur det har fungerat för både dig och den anställda. Du har ett ansvar att se till att arbetsmiljön är god och att arbetet är anpassat efter den anställdas förutsättningar utifrån den överenskommelse som gjordes inför beslutet om lönebidrag.
Nystartsjobb är en ekonomisk ersättning till dig som arbetsgivare och betalas ut när du anställer en person som varit borta från arbetslivet en längre tid, eller är nyanländ i Sverige.
Om du redan har kontakt med en person som du vill anställa med nystartsjobb, ansök direkt. Tänk på att ansöka i god tid, minst tre veckor innan önskat startdatum, för att vi ska hinna handlägga ärendet.
Skicka en intresseanmälan om du vill ha vår hjälp att hitta en person att anställa med stöd.