Hos Bois

Rusta och matcha hos bois

30 vanligaste intervjufrågorna

Fantastiskt! Att förbereda sig väl inför en intervju är verkligen nyckeln till att lyckas. Att känna till de vanligaste intervjufrågorna kan hjälpa dig att vara bättre förberedd inför din intervju. Genom att lägga tid och engagemang på att öva och förbereda dig på förhand kan du öka dina chanser att landa jobbet. Tänk på dina styrkor och färdigheter när du övar dina svar på intervjufrågor, och tänk också på hur du kan visa din entusiasm och engagemang för jobbet. Ge det här din bästa ansträngning så kommer du att göra ett fantastiskt intryck under din intervju!

Intervjuarens mening med frågan är ofta att bryta isen och höra vad du väljer att berätta om. Se det som en chans att presentera dig själv. Du behöver inte berätta ditt livs historia, utan fokusera på de senaste åren. Om du vill kan du passa på att förklara varför du har gjort några av dina val här i livet.

Här får du chansen att beskriva dina styrkor och förklara hur du kan använda dessa i den tjänst som du söker. Berätta hur du har löst problem och fattat beslut i tidigare arbetssituationer. Ge exempel från verkligheten försök att undvika att prata om hypotetiska situationer.

Förbered dig innan och välj två eller tre saker som du kan förklara och ge exempel på. Tänk på att egenskaperna du väljer ska ha koppling till arbetslivet, samtidigt som du inte ska vara rädd för att vara personlig.

Här handlar det inte om att arbetsgivaren vill sätta dit dig, utan om att de vill få en bild av hur väl du känner dig själv. Ingen människa är perfekt och när du ger exempel på något du behöver förbättra så visar på bra självkännedom. Du kan också nämna någonting som kan ses som negativt men också lägga till att du är medveten om det och hur du hanterar eller jobbar på att bli bättre. Då framställer du dig själv som medveten och att du löpande jobbar med självförbättring.

Även om du vet massor om arbetsgivaren räcker det att lyfta fram det viktigaste. Fokusera på att visa att du känner till verksamhetens värderingar och mål, snarare än att rabbla siffor om hur många anställda de har eller var deras huvudkontor ligger.

Här får du chansen att lyfta fram din utbildning och erfarenhet för att visa varför du tycker att tjänsten är lockande. Du kan till exempel berätta vilka delar av jobbet som intresserar dig eller vad du saknat i tidigare roller som du erbjuds i denna roll.

Utgå från kriterierna i jobbannonsen och berätta vad du tror att du kan bidra med. Om du har några förslag på hur du vill förändra något hos arbetsgivaren kan du nämna det också.

Lyft fram just dina styrkor och vad du kan tillföra arbetsgivaren. Vad har du som andra saknar? Du kan även ta upp arbetsgivarens värderingar och berätta hur de stämmer överens med dina egna.

Det kan vara svårt att ge ett rakt svar på frågan eftersom ens personlighet kan vara ganska komplex. Känner du så kan du ge exempel på när du helst jobbar ensam och när du föredrar att jobba i grupp.

Här vill arbetsgivaren veta om du är en typisk ledare eller om du är arbetsmyran som tar tag i det som någon ber dig att göra. Fundera innan jobbintervjun vilken eller vilka roller som stämmer bäst in på dig. Under jobbintervjun kan du sen ge exempel på i vilka situationer du tar på dig de olika rollerna.

Här kan du – förutom att berätta hur du reagerar på kritik – även passa på att säga hur du bemöter den. Du kan också berätta vad du har lärt dig av kritik som du har fått, gärna med hjälp av konkreta exempel.

Personlig utveckling, pengar, bra kollegor – alla människor har sin definition av vad framgång är. Under jobbintervjun är det viktigt att du är ärlig om vad framgång betyder för dig och inte försöker anpassa ditt svar efter vad du tror att arbetsgivaren vill höra. Tänk på att jobbintervjun inte bara är till för att arbetsgivaren ska se ifall du passar för tjänsten, utan också för att du ska kunna ta reda på om tjänsten är rätt för dig.

Ett tips för att svara på frågan är att du berättar om ett tillfälle då du misslyckats. Berätta sen om hur du reflekterade över situationen, tog tag i problemet och lyckades bättre nästa gång. Det visar att du vågar ta dig an svåra arbetsuppgifter och att du inte ger upp bara för att du misslyckats.

Hantering av stress kan handla om hur du förebygger stress eller hur du agerar i stressade situationer. Du kan till exempel berätta om hur du prioriterar när du har mycket att göra eller att du vågar be om hjälp när du har för mycket för att hinna med.

Om du är nyexaminerad kommer du säkert att få frågor kring din utbildning eller studieinriktning. Berätta om varför du valde just den utbildningen och vad du tycker var mest intressant med den. Du kan också berätta om det viktigaste du lärt dig under din studietid. Har du studerat utomlands kan du berätta hur det har påverkat dig.

Fokusera på det som är mest relevant för jobbet du söker. Om du har luckor i ditt cv kan du ta chansen och förklara vad det beror på, till exempel sjukskrivning eller föräldraledighet.

Berätta var du har lärt dig som du kan ha nytta av i rollen du söker. Kom ihåg att du aldrig ska prata illa om en tidigare arbetsgivare. Säg hellre att du vill gå vidare mot nya utmaningar i stället för att berätta att du inte kom överens med din chef.

Svara ärligt, både för arbetsgivarens och för din egen skull. Vad är viktigt för dig? Kompetensutveckling, möjlighet till en internationell karriär eller något helt annat?

Även här är det viktigt att du är ärlig, för er bådas skull. Jobbintervjun är till för er båda, för att både du och arbetsgivaren ska kunna få reda på om tjänsten och arbetsplatsen passar dig. Berätta hur du vill jobba och vad du uppskattar med en chef. Använd gärna tidigare chefers positiva egenskaper som exempel.

Det kan vara svårt att svara på var exakt du ser dig själv om fem år. Om du tycker att frågan är knepig kan du i stället se den som en chans att berätta om dina ambitioner och drömmar. Var inte rädd för att vara ärlig om du har höga ambitioner. Att inte vilja stanna på en och samma tjänst under många år uppfattas oftast positivt eftersom det visar att du har driv och vill utvecklas.

Du kommer att spendera en stor del av din tid hos din kommande arbetsgivare. Är det viktigt för dig att ha en tydlig uppdelning mellan privatliv och arbetsliv eller föredrar du mycket sociala aktiviteter på jobbet? Vilken typ av organisationsstruktur tilltalar dig? Ska det vara en hierarkisk verksamhet eller mer informell?

Bestäm innan jobbintervjun om du ska berätta om andra ansökningar eller om du ska hålla det för dig själv. Om du berättar att du söker andra jobb är det viktigt att du kan motivera varför du vill ha just det här jobbet.

Om du har många fritidsintressen behöver du inte berätta om alla, utan fokusera på det eller dem som du tycker mest om. Arbetsgivaren vill gärna ha en bild av hur du är som person och se att du har balans i livet.

Arbetsgivaren har ingen rätt att fråga varken om du tänker bilda familj eller vilken din sexuella läggning är. Tyvärr är det fortfarande många som får frågan om det finns planer på att skaffa barn. Frågan ställs oftast inte rakt ut, utan bakas in i andra frågor som exempelvis ifall du och din sambo har bott ihop under en längre tid. Förbered dig på dessa typer av frågor ordentligt så att du ger ett klart och tydligt svar. Du behöver inte svara och säg aldrig mer än vad du känner dig bekväm med. Och glöm inte att om du svarar att du inte har planer på att skaffa barn så är det inte på något sätt ett löfte om att du inte kommer göra det.

Arbetsgivaren vill veta om du är flexibel och kan jobba över ifall det blir tillfälligt högre arbetsbelastning. Var tillmötesgående, men tänk också på att det för din egen skull kan vara bra att fråga om det är vanligt att de anställda jobbar övertid. Du kan även fråga hur övertidsarbete kompenseras.

Oftast står det i jobbannonsen ifall jobbet innebär resor och då har du förmodligen redan vägt in det i ditt beslut när du sökte jobbet. Berätta varför du uppskattar att resa i jobbet och hur du löser eventuella praktiska problem kring det.

Det blir allt vanligare med olika typer av bakgrundskontroller när du söker jobb. Var beredd på att arbetsgivaren kan kräva utdrag ur belastningsregistret och vilja kolla betalningsanmärkningar. Om du har någon anmärkning kan det vara bra att du berättar om det innan utdraget görs, så behöver det inte bli en stor grej av det.

Vänta så länge som möjligt med att lämna löneanspråk. Det kan du motivera med att du först vill veta mer om tjänsten och hur övriga villkor för anställningen ser ut, till exempel tjänstepension, övertidsersättning och annat som påverkar. Om arbetsgivaren absolut vill ha reda på ditt löneanspråk bör du naturligtvis tala om det. Förbered därför ett löneanspråk redan innan första jobbintervjun. Kontakta gärna oss för att få hjälp med vad du kan begära i lön, Akavia erbjuder medlemmar både lönerådgivning och lönestatistik.

Ofta har du en uppsägningstid att ta hänsyn till, vilket kommande arbetsgivare oftast har förståelse för. Prata i positiva termer och säg till exempel att ”jag kan börja redan om två månader” i stället för att säga ”jag kan inte börja förrän om två månader”.

Förbered gärna några frågor i förväg. Det är viktigt att du får svar på dina eventuella frågor. Jobbintervjun är inte bara till för att arbetsgivaren ska välja dig utan också för att du ska kunna avgöra om du vill jobba hos dem. Om du ställer frågor under jobbintervjun visar det dessutom att du är intresserad av arbetsplatsen och jobbet.

Inför din anställningsintervju

Förbered dig och läs på om företaget

När du blir kallad till intervju

Du blir oftast kallad till anställningsintervju via telefon. Under samtalet bestämmer ni en tid som passar. Du kan också passa på att fråga om det är något du ska ta med dig till intervjun, till exempel arbetsintyg, betyg eller arbetsprover. Du kan även fråga vilka personer du ska träffa. Ofta träffar du några åt gången uppdelat på flera tillfällen. Det är vanligt att arbetsgivaren kallar intressanta kandidater till både en andra och en tredje intervju.

Läs på om arbetsgivaren och annonsen

Innan anställningsintervjun bör du läsa på om arbetsgivaren, till exempel genom att besöka deras hemsida. Du kan exempelvis läsa på om arbetsgivarens verksamhet och framtida planer, organisationskulturen samt deras målgrupp och uppdrag. Om du känner någon som jobbar på arbetsplatsen eller kan få information om arbetsgivaren på något annat sätt kan det också vara värdefulla källor.

I ditt personliga brev fanns saker som fick arbetsgivaren att vilja träffa dig. Läs därför igenom annonsen och din jobbansökan och använd dig av det du skrivit. Förbered dig på att få frågor om innehållet.

Ta reda på information om branschen

Det är alltid bra att ta reda på mer om branschen. Vilka är de stora aktörerna på marknaden? Är arbetsgivaren en organisation, ett företag eller en myndighet? Vad är skillnaden och hur kommer det påverka ditt arbete? Om du förbereder dig så kommer du både känna dig och framstå som mer självsäker och intresserad av jobbet.

Öva på intervjufrågor och svar

En av de viktigaste förberedelserna som du kan göra innan en intervju, är att träna på vanliga intervjufrågor. Vi har samlat ett urval av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp på en arbetsintervju.

Lämplig klädsel

En bra grundregel när du ska på en anställningsintervju är hel och ren, och att överklädd är bättre än underklädd. På så sätt visar du respekt för personerna du ska träffa. Oavsett vilken profession du tillhör så finns det troligtvis någon form av klädkod hos arbetsgivaren eller branschen du sökt till. Annars kan arbetsgivarens hemsida eller LinkedIn kan vara bra guider för att hitta rätt. Accessoarer, smycken och annat är ett bra sätt att visa upp lite av din personlighet.

Mental förberedelse

Det är helt naturligt att vara nervös inför en arbetsintervju. Tänk på att ”övning ger färdighet” och att du kommer att bli säkrare och tryggare ju fler intervjuer som du går på. Det är viktigt att du inte bara ser intervjun som ett möte där företaget ska bedöma om du är rätt person för dem,  det är även din möjlighet att se om företaget är rätt för dig. Tänk positivt och glöm inte att du redan har gjort ett bra intryck via din ansökan och att det finns en anledning till att de vill träffa just dig.

Kom i rätt tid

Det är viktigt att du kommer på utsatt tid, varken för tidigt eller för sent. Ett par minuter innan överenskommen tid är det lagom att du går in och anmäler dig i receptionen. Om du är framme för tidigt kan du gå en promenad runt kvarteret för att fördriva tiden. Kommer du för sent ger det ett oseriöst intryck. Planera därför din resa och ta gärna en tidigare buss för att slippa stressa. Skulle du ändå bli försenad är det viktigt att du ringer och talar om det för den du ska träffa.

Förbered löneanspråk

Var beredd på att under din intervju få frågan om hur mycket du vill ha i lön men om arbetsgivaren inte tar upp frågan behöver inte du heller göra det. Ju längre du väntar med att diskutera lön desto bättre förhandlingsläge har du när det väl blir dags. Innan du går på anställningsintervju kan du kontakta oss för att få aktuell information om löneläget i den sektor eller bransch där du söker jobb i.

Några saker du bör undvika

  • Stark parfym
  • Att tugga tuggummi eller snusa
  • Att röka precis innan intervjun

Under din anställningsintervju

Var trevlig, närvarande och visa intresse

Första intrycket

När du hälsar kan du tänka på att ha ett fast handslag och att ha ögonkontakt med personen. Om det sitter flera personer i rummet bör du hälsa på alla. Om du blir bjuden på kaffe ska du alltid tacka ja, eller be om te eller ett glas vatten. När du tackar ja öppnar det för ett kortare samtal och du visar att du klarar av att småprata om vardagliga saker.

Försök att ta det lugnt

Det är vanligt att bli nervös och stressad i en intervjusituation men försök att behålla lugnet. Tänk efter innan du svarar på frågor och be den som intervjuar dig att upprepa frågan eller förklara vad hen menar om du blir osäker. Försök att ha en öppen och aktiv kroppsställning. Sitt hellre framåtlutad med din penna i handen än bakåtlutad med armarna i kors. Ha ögonkontakt med den eller de du träffar och visa att du lyssnar och är intresserad av vad de säger.

Förbered dina referenser

Om arbetsgivaren är intresserad av dig kan hen be att få kontaktuppgifter till dina referenser. Se till att du har pratat med dina referenspersoner i förväg så att de är förberedda om arbetsgivaren ringer. Berätta också för dina referenspersoner vad det är för jobb du har sökt så att de kan förbereda sig inför ett eventuellt samtal. Skicka sen informationen om referenserna till arbetsgivaren. Uppge dina referensers namn, position, kontaktuppgifter samt vilken yrkesrelation ni har till exempel chef, kollega, teamleader eller dylikt.

Efter din anställningsintervju

När din intervju är slut kan det vara bra att reflektera. Fundera till exempel på vad som gick bra, vilka frågor som var svåra att svara på och om du fick fram det du ville ha sagt.

Det går bra att komplettera i efterhand

Om du glömde något viktigt kan du skicka ett mejl till den som intervjuade dig. Skriv att du vill att de ska få en heltäckande bild av dig och att du vill lägga till eller förklara en sak ytterligare i efterhand.

Om du känner att det verkligen är rätt jobb för dig kan du även skicka ett mejl för att berätta om din positiva inställning till tjänsten och tacka för intervjun.

Våga tacka nej

Om du känner att någonting inte stämde eller att det kändes fel måste du vara ärlig mot dig själv. Tala då om för arbetsgivaren att jobbet inte motsvarade dina förväntningar. Det går att tacka nej till ett jobberbjudande även om det utåt sett verkar bra. Kom ihåg att det viktiga är vad du själv vill och hur du vill att ditt arbetsliv ska se ut.

Intervju på distans

Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer som genomförs via videosamtal. Vid en distansintervju bör du förbereda dig precis som inför en vanlig fysisk intervju men det finns några specifika råd du bör följa.

Val av plats

Sätt dig i en så neutral miljö som möjligt, där du får vara ostörd. Undvik stökiga caféer, en hotellobby eller liknande med mycket rörelse och ljud. Tänk på att det är du som ska vara i fokus och inte din omgivning. Tänk på hur ljuset faller i rummet, sitt så att du syns ordentligt och inte har skuggor som stör. Även om du genomför intervjun hemma bör du klä dig som om du skulle till arbetsgivarens kontor. Kroppsspråk är alltid viktigt, men det kommer inte lika naturligt vid en videointervju. Det är alltid en fördel att stå upp då du får en bättre hållning och naturligare kroppsspråk. Om du sitter ned, försök att inte sitta för stelt, använd gärna handrörelser och kom ihåg ögonkontakt. Rikta kameran så att ditt ansikte syns rakt framifrån. Sätt din mobil på flygplansläge, stäng dörrar och fönster för att slippa störande ljud.

Tekniken

Se till att du har bra uppkoppling och testa gärna innan att ditt ljud och mikrofon fungerar bra. Provring gärna till en vän precis innan så du är säker på att det fungerar – det gör också att du kan koppla av på den punkten och inte behöver oroa dig för det tekniska. Förbered också med eventuella ansökningshandlingar eller annat du kan behöva till intervjun.

Samtalet

När intervjun påbörjas, inled gärna med att småprata några meningar för att skapa en avslappnad stämning. Jämför med en fysisk intervju där du blir erbjuden kaffe och alla kommer på plats inför själva intervjun.

Tänk på att alla som intervjuar dig kanske inte syns i bild även om de hörs och förmodligen så ser de dig på en extern skärm. Stäm av att du vet vilka personer som deltar och vilken roll de har. Lägg allas namn på minnet, så att du kan rikta dina eventuella frågor till rätt person.

En fördel med att ha en video-intervju är att du kan ha stödord till hjälp utan att det märks. Ett bra knep kan vara att sätta upp post-it-lappar runt skärmen på datorn med det viktigaste du vill få fram.

 

Fick du inte jobbet?

Försök att inte bli alltför besviken om du inte skulle få jobbet. I slutändan handlar tillsättningen av en tjänst ofta om små marginaler. Att du blivit kallad till intervju är ett tydligt tecken på att du är eftertraktad, och dessutom har du förmodligen fått värdefull erfarenhet under processens gång. Du kan ringa till arbetsgivaren och fråga varför du inte fick jobbet. Var ödmjuk och försök att ta reda på om du saknar någon erfarenhet eller egenskap. Tänk dock på att du kanske inte får ett ärligt svar. En del personer kan tycka att det är jobbigt att säga något negativt till dig och undviker därför att svara ärligt.